top of page

Teknik og Service

TEKNIK OG FORVENTNINGER

Uret er et såkaldt automatik ur, det vil sige at alle urets dele bevæger sig mekanisk. Tandhjul drejer rundt i små stenlejer, fjedre trykker på metal dele. Alene balancen i uret, som er den del der bevæger sig mest på et døgn, svinger cirka 620.000 gang på 24 timer.

 

Udsættes uret for udefra kommende kræfter, som for eksempel, meget høje og lave temperaturer, stød og slag, sport og arbejde med voldsom aktivitet, arbejde med kraftige vibrationer, magnetisme (f.eks armbånd med magnet låse, højtaler, elektronik) kan det være med til, at ændre urets gang og præcision.

 

Som udgangs punkt skal man forvente at uret vinder (går for hurtig) cirka +4 til +12 sekunder om dagen eller cirka 1 minut om ugen. Man vil også opleve, at uret ikke nødvendigvis går lige præcis i alle positioner. Lægger man for eksempel uret fladt ned i 24 timer, vinder uret måske 14 sekunder og lægger man uret på siden i 24 timer, vinder den måske kun 1 sekund.

Uret testes i 6 positioner (skive op, skive ned, krone venstre, krone højre, krone ned, krone op) herefter tages et gennemsnit som ligger inden for +4 til +12 sekunder om dagen.

 

Nogen mennesker har et andet mønster end standard reguleringen. Det kan være, at man er en meget aktiv person og uret derfor altid er trukket meget op. Uret vil måske vinde lidt ekstra i dette tilfælde og det samme kan gøre sig gældende for det modsatte. Er uret ikke blevet trukket tilstrækkelig op, eller ikke været nok i bevægelse i løbet af dagen, kan uret derfor tabe lidt. Man kan derfor i sjældne tilfælde være ude for, at uret skal efter reguleres efter dette mønster. Andre gange kan en simpel manuel optrækning hver anden dag gøre tricket til at fjederen er fuld optrukket.

SERVICE OG VEDLIGEHOLDELSE

Man skal forvente, at et mekanisk ur skal have et eftersyn cirka hvert 4-6 år plus/minus. Dette skyldes, at olien i værkets lejer bliver tørre med tiden samt almindelig slidtage af sliddele.

Uret vil til et service eftersyn, blive totalt adskilt og alle værkets dele bliver renset i 3 forskellige rensebade. Herefter tjekkes alle dele nøje og uret kan samles, imens det smøres med de korrekte olier. Eftersynet af værket afsluttes med justering, regulering og test på maskine.

Uret trænger til eftersyn, når det taber mere end man selv kan acceptere, eller simpelthen går i stå. Der er altså ikke et bestemt tidspunkt for eftersyn, sagt med andre ord, det er op til dit eget temperament, hvornår du synes uret taber for meget. Eller det bare er gået i stå som følge, at gammel olie/snavs og slidtage.

Det er altid en rigtig god ide, at tage uret af om natten og når man dyrker sport hvor man sveder meget. Sveden sætter sig i remmen og gør leve tiden på remme meget kortere. Samt din hud har brug for at ånde så den ikke bliver irriteret.

 

Aftør uret med en tør klud med jævne mellemrum evt. med en microfiber klud

bottom of page